вторник, 28 октомври 2014 г.

Лятна терина Прованс

Продукти за терина:
* 1 жълта и 1 червена пиперка 
* 1 стрък пресен лук
* 100 грама пресни гъби
* 1 домат,нарязан на ситно и колкото е  възможно с отстранени семчици 
* шепа черни маслини без костилки,нарязани по-наедро
* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 250 грама цедено кисело мляко
* извара или Cottage cheese
* 75 мл бяло вино
* морска сол,смляна
* прясно смлян шарен  пипер
* прясна мащерка
* босилек

Съставки за соса: 

*  3 супени лъжици портокалов сок
*  2 супени лъжици балсамов оцет
*  10 супени лъжици зехтин - студено пресован
*  1 скилидка чесън
*  1 стрък зелен лук или няколко стръка див лук
*  5-6 зелени маслини на едри парчета
*  1 чаена лъжица мед
*  около 4-5 супени лъжици нарязани босилек, мащерка-само листенцата
*  малко риган
*  няколко каперси
*  по 1 супена лъжица прясно настъргана кора от портокал и лимон
* сол на вкус
* прясно смлян пъстър пипер
Приготвяне :
Първо нарязвате пиперите, гъбите, маслините,  и доматите на кубчета, нарязвате лука на ивици леко по диагонал.Много ситно скълцвате чесъна.Разтваряте желатина  в бялото вино, загрявате без за завира,само докато се стопи желатина.Оставя се  да се охлади малко, разбърква се в една супена лъжица кисело мляко. След това се добавя и разбърква в останалото кисело мляко-може да разбиете, но сиренето се добавя на ръка,за да се запазят приятните закръглени парченца,характерни за това сирене.Добавят се нарязаните зеленчуци,мащерката,черният пипер, босилека.Обърква се леко всичко и се изсипва във форма по желание,може и в индивидуални,предварително намазани с малко олио или както правя аз със стреч фолио-чисти съдове, перфектно изваждане.Поставя се в хладилника за 24 часа или докато стегне
Приготвяне на соса:
Нарязва се  пресния лук, чесън, маслини и листа босилек на малки парченца. Зехтина, балсамововия оцет, меда, портокаловия сок , портокаловата и лимонова кора  се разбъркват. Подправя се със сол и черен пипер.Добавят се нарязаните зеленчуци, слагат се мащерката и каперсите и се полива.

Автор: Петя

Няма коментари:

Публикуване на коментар