петък, 7 ноември 2014 г.

Panna Cotta

Ето един десерт с италиански произход, който може да се приготви лесно и да се поднесе по много начини - с пресни плодове, замразени, сладко, с ядки и мед и изобщо както ви допада :)
Честно да си призная тук само и единствено за снимките добавих желе с парчета плод ананас (просто за ефекта при снимане).
Следващия път ще оставя десерта натурален и ще използвам малки формички за крем при сервирането му. Мисля че така ще бъде много по-красиво и удобно ;)
Исках да избегна бялата захар, затова добавих мед и заложих на киселото мляко. И ако искате да опитате ето и необходимите продукти:
- 700г. прецедено кисело мляко
- 200мл. сладкарска сметана
- 100мл. прясно мляко
- ванилия
- кората от портокал и лимон (ситно настъргана)
- 5 с.л. мед
- желатин (12г.)
Накисват се за малко листите желатин в студена вода да омекнат.
Слагаме млякото и сметаната да се затоплят на котлона (но не и да завирят) и разбиваме с бъркалка да се "надигне" леко крема. Добавяме ванилията и кората от лимона и портокала.
Махаме от котлона, слагаме изцедения желатин (без водата), разбиваме добре с бъркалка да се разтвори и оставяме сместа да се охлади напълно.
През това време разбиваме киселото мляко с меда и добавяме към вече охладената сметанова смес.
Изсипваме във дълбок съд или формички за крем и слагаме да стегне добре за няколко часа в хладилник.
Ако желаете преди да сервирате поставете в камерата за няколко минути.

Автор: БИ

Повече от БИ ето тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар