петък, 7 ноември 2014 г.

Прекрасна свежа рецепта с телешко месо, което става изключително крехко и ароматно.
Идеята за така нареченото по гръцки клефтико (крадено) се нарича ястие с месо, което се приготвя на фурна или пещ, като се завива с хартия за печене и се изпича в глинен съд (може и в обикновена тава за печене, аз използвам керамична).

В приготвеното по този начин ястие се запазват всички аромати и месото става крехко и сочно.
И ако желаете да опитате ето и необходимите продукти:
- около 1кг. телешко месо
- 2 глави стар лук
- 3-4 скилидки чесън
- кората и сока от 1-2 лимона
- 2-3 едри червени чушки (може да сложите различни цветове)
- сол, пипер, щипка риган
- 1-2 с.л. горчица
- 1-2 с.л. брашно (ако желаете соса да е по-гъст)
- малко зехтин
- 50г. краве масло
- 100-150 гр. гравиера или кефалотири, нарязано на кубчета

Измитото и отцедено месо, нарязано на порции слагаме в купа. Слагаме сол, пипер, щипка риган, горчицата и омесваме с ръце. Добавяме скилидките чесън (цели), лука нарязан на филийки, чушките на парчета, гравиерата и кората и сока от лимона.
В съд за печене постиламе 2 листа алуминиево фолио (на кръст), а върху тях 2 листа хартия за печене (по същият начин). Изсипваме всичко вътре, слагаме малко зехтин и маслото нарязано на малки кубчета сред месото. Затваряме колкото можем по-добре, за да се получи нещо като пакет :)
На дъното на тавата слагаме 2-3 пръста вода и печем на 220-250 градуса за не по-малко от два часа. Периодично доливаме вода.
Аз лично пека за два часа и половина, когато става въпрос за телешко месо, за да съм напълно сигурна в резултата ;)
Може да сервирате с гарнитура по ваш вкус. Опитайте! :)

Автор: БИ

Повече от БИ ето тук :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар